• Esther Menéndez

Resiliència: La màgia de saber superar-se en l'adversitat (I)

Updated: Apr 30, 2020


És possible transformar l'adversitat en un factor de creixement personal

Acabant la setena setmana de confinament, estem desitjant tornar a la normalitat. Ara ja tenim l'opció de sortir amb els infants a fer una passejada, i comptem les hores que falten per poder sortir sols a escampar la boira, encara que només sigui una estona. La imaginació vola anticipant el moment de recuperar l'estil de vida que teníem abans: sortir de casa a voluntat, agafar el transport públic sense preocupació per qui seu al costat, tornar a la feina, encara que només sigui per tenir el salari assegurat i, sobretot, trobar-nos amb les persones que ens importen per sopar o estar plegats, gaudint de la companyia i del contacte afectiu.


Malauradament, hi ha poques probabilitats de tornar a la vida tal com l'estàvem vivint. En començar a sortir del refugi de les nostres llars ens adonarem que el món que coneixíem ha canviat. Els mitjans ja ens adverteixen de l'impacte del confinament en els diferents àmbits i, sobretot, en l'economia. Hi haurà sectors d'activitat que difícilment remuntaran i tots, sense excepció, ens haurem de reinventar per adaptar-nos al nou escenari de vida.


L'ésser humà ha demostrat al llarg de la seva evolució una capacitat d'adaptació gairebé il·limitada. Estem perfectament equipats per fer front a les realitats més devastadores. Disposem de les eines, però potser no en som conscients. I el principal recurs que necessitarem s'anomena resiliència.


DESENVOLUPAR LA RESILIÈNCIA PSICOLÒGICA


Podem definir la resiliència com la capacitat d'adaptació als canvis i de superació dels obstacles, que permet sortir enfortit de condicions molt adverses.

Llença't a viure i eleva't sobre els obstacles que trobis al camí

Hi ha persones que posseeixen de forma innata aquesta capacitat; han passat per experiències molt traumàtiques i malgrat el patiment, el seu estat psíquic i anímic s'ha mantingut impertorbable. Mentre el més habitual és quedar debilitades per la tensió o caure en una depressió, les persones resilients fan servir els esdeveniments tràgics de trampolí per transformar-se interiorment i desenvolupar el seu potencial.


La resiliència no és un tret exclusiu de persones extraordinàries. Igual que moltes habilitats psicològiques, es pot desenvolupar. Tots els éssers humans tenim la possibilitat de generar resiliència.


El psicòleg Mihaly Csikszentmihalyi, catedràtic de la Universitat de Stanford, explica en la seva obra de referència, Flow: Una psicología de la felicidad (Ed. Kairós), que existeixen tres característiques que permeten transformar una situació adversa en una oportunitat de desenvolupament:


  1. Autoconfiança natural: L'actitud de confiar en els propis recursos per fer front a les complexes situacions que planteja la vida.

  2. Capacitat d'enfocar l’energia psíquica en la qüestió a resoldre, deixant de banda els aspectes interns que poden interferir, com els desitjos o les idees de com haurien de ser les coses.

  3. Mentalitat oberta per descobrir estratègies alternatives que faran possible superar els obstacles i actuar amb eficiència.


LES SET QUALITATS PER GENERAR AUTOCONFIANÇA


Ens han ensenyat a buscar la confiança a l'exterior: en persones de qui ens puguem refiar, en una feina estable, en un entorn segur..., però a poques persones ens han educat per confiar plenament en nosaltres mateixos.

El que resisteixes, persisteix. El que acceptes et transforma.

Només confiant sense reserves en el que ens dicta el nostre interior ens podem entregar totalment al flux de la vida. Només així deixem de jutjar i de lamentar-nos pel que ens succeeix, i podem extraure les lliçons que ens aporten els esdeveniments.


L'autoconfiança suposa una actitud benevolent envers un mateix, reconeixent els aspectes positius i acceptant també els punts febles.


Permet afrontar la realitat per dura que resulti, sense negar-la, trivialitzar-la, ni lluitar contra el que no és possible canviar. El mediàtic Sergi Torres, al seu llibre Saltar al vacío (Ediciones Presencia), ens recorda que "dintre nostre hi ha un poder, una fortalesa natural, que tendeix a fer-nos feliços".


I de quina manera podem cultivar l'autoconfiança? Verónica de Andrés i Florencia Andrés, especialistes en creixement personal, ens parlen en la seva obra Confianza total para vivir mejor (Editorial Planeta), de les set qualitats que necessitem desenvolupar per viure des de la confiança:


1. Flexibilitat:

Mantenir una actitud d'apertura a les noves situacions i als aprenentatges que suposen ens permet adaptar-nos a condicions desconegudes o desfavorables.

La rigidesa mental, que suposa aplicar repetidament els mateixos esquemes, hàbits i solucions, ens impedeix evolucionar al ritme dels esdeveniments.


2. Motivació:

L'impuls que ens activa per buscar respostes i solucions sorgeix de l'interior. El llenguatge intern amb el qual ens parlem pot ser un potent motivador o pot sabotejar els nostres projectes. Prendre consciència de les paraules que ens diem ens permetrà entendre com ens afecten, si ens animen a assumir reptes o si ens fan dubtar de les nostres capacitats.

La manca de motivació ens deixa lligats a la zona de confort, sense l'energia necessària per prendre decisions i afrontar riscos.


3. Optimisme:

El veritable optimisme no consisteix a negar-se a acceptar les dificultats, ni en esperar que les solucions arribin soles. L'optimisme útil és realista: ens permet avaluar les situacions de forma objectiva, de manera que puguem afrontar les adversitats i la incertesa amb el coneixement dels recursos amb què comptem, i amb una actitud d'esperança respecte al futur.

La tendència pessimista de fer anticipacions negatives del que esdevindrà en el futur ens deixa ancorats en la paràlisi i la impotència.


Digues sí a la vida,amb els seus reptes i oportunitats

4. Excel·lència:

Es refereix a l'actitud de donar el millor d'un mateix, considerar els errors comesos com a part necessària de tot procés i analitzar-los per extraure un aprenentatge.

El perfeccionisme, el control excessiu i l'autoexigència ens fan viure en tensió per por a equivocar-nos, i ens deixen constantment insatisfets amb els resultats que obtenim.


5. Esforç:

Gandhi deia "La nostra recompensa es troba en l'esforç i no en el resultat". Som amos de les nostres accions, però no dels resultats que obtinguem. Podem decidir el grau d'entrega als nostres projectes i objectius, sabent que els resultats no depenen totalment de la nostra implicació, però sense suficient dedicació difícilment assolirem el que ens proposem.

D'altra banda, la dedicació exclusiva a un projecte, l'esforç sense límit, sacrificant altres àrees de vida, ens fan descuidar aspectes essencials pel nostre benestar i equilibri personal.


6. Perdó:

La comprensió dels nostres errors com fets naturals dels quals extraure unes conclusions ens porta a comprendre que també els altres s'equivoquen. Reconèixer el dany que ens han pogut ocasionar, deixant anar l'enuig i el ressentiment ens permet cicatritzar les ferides emocionals; així serem capaços obrir-nos a la vida, amb les seves inevitables llums i ombres.


7. Pau interior:

Arribem a un estat de pau interior quan acceptem el que és tal com és: quan reconeixem les nostres ferides, les necessitats insatisfetes, els nostres aspectes menys desenvolupats, i som capaços d'abraçar-los i de deixar-los l'espai que els correspon en el nostre interior.

Necessitem un treball d'autoconeixement i d'acceptació de la vida tal com es presenta. No hi ha cap cosa de la qual ens hàgim de defendre. Obrir-nos completament a les experiències és l'única forma de sentir-nos en pau.

La lluita, l'oposició i la queixa desgasten la nostra energia i ens focalitzen en el problema, quan el que ens servirà serà enfocar-nos en les solucions.


APROFUNDIR I PRACTICAR L'AUTOCONFIANÇA


Ara que ja coneixes els principals factors que afecten el sentiment d'autoconfiança, pots reflexionar sobre quins són els que t'estan afectant més, i prendre consciència de quina manera la teva autoconfiança es debilita.


En el següent article trobaràs quatre estratègies per generar Autoconfiança que pots aplicar fàcilment en la vida diària.


Mentrestant, et recomano unes lectures que et permetran aprofundir en el tema, per afegir a les que he citat al text.


Borysenko, Joan (2010). Pase lo que pase, no es el fin del mundo. Ediciones Urano.


Byron Katie, Stephen Mitchell (2009). Amar lo que es: Cuatro preguntas que pueden cambiar tu vida. Editorial Books4pocket.


Ramírez, Amado (2004). Fluir en la adversidad. Editorial Desclée de Brouwer


© Esther Menéndez, abril 2020

17 views0 comments