• Esther Menéndez

Resiliència: La força de la Superació (II): Quatre estratègies per generar Autoconfiança


Quatre estratègies imprescindibles per generar Autoconfiança

QUATRE ESTRATÈGIES PER GUANYAR AUTOCONFIANÇA


L'autoconfiança és l'ingredient essencial de la resiliència. Suposa una actitud de seguretat envers un mateix, basada en el reconeixement dels aspectes positius i l'acceptació dels punts febles. En el primer article havíem avançat que és possible potenciar l'autoconfiança amb un treball personal d'autoconeixement i reflexió.


I ara ha arribat el moment de començar aquest viatge. Així que, agafa llapis i paper, i prepara't per explorar els recursos que guardes a l'interior.


1. Visita regularment la teva Reserva Natural d'Autoconfiança


Recorda quina va ser l'última vegada que et vas sentir orgullosa de tu mateixa per alguna fita que vas aconseguir o per alguna dificultat que vas superar. Segurament pensaràs que en realitat no va ser res important, però prova de desplaçar-te mentalment al moment en què estàs sentint satisfacció per allò que acabes de fer o d'aconseguir; pren consciència de com és aquesta sensació. Si poguessis mantenir-la al llarg del temps, no confiaries en tu sense dubtes?


Benvinguda a la teva Reserva Natural d'Autoconfiança

Aquests moments en què t'has sentit poderosa i exitosa formen la teva Reserva Natural d'Autoconfiança; però la ment està configurada per posar més atenció als missatges negatius que als positius; per això aquests es dilueixen ràpidament, de manera que l'estat emocional que els acompanyava va perdent força, fins acabar desapareixent.


Et proposo actualitzar la teva Reserva Natural d'Autoconfiança, de manera que puguis acudir a ella cada vegada que necessitis una injecció de força i seguretat.


Aniràs retrocedint en el temps, buscant aquells moments de profunda acceptació de tu mateixa, de sentir-te capaç, vàlida i competent. Aniràs revisant tota la teva vida, des dels darrers dies fins a la infància; i potser recordaràs la primera vegada que vas mantenir l'equilibri sobre la bicicleta o quan vas ser capaç d'escriure el teu nom sense ajuda. Rememora tots aquells moments en què vas sentir que havies fet una gran cosa, evitant els judicis d'aquella part de tu mateixa que t'acostuma a boicotejar.


I vas anotant tots aquests records; vas elaborant la llista de les teves experiències d'Autoconfiança. Com més llarg sigui el llistat, més rica serà la teva reserva. No et conformis amb menys de 10 vivències.


Amb el full a la mà, vas a seure a un lloc molt còmode i tranquil, on ningú et pugui molestar. Tanques els ulls i et transportes mentalment al primer moment de la llista. Revius aquells instants de la forma més vívida que et sigui possible, amb tots els detalls: l'escenari, els objectes, les persones implicades; i tu ets allà, fent el mateix que vas fer i sentint el mateix que vares sentir. Deixa que t'envaeixin les sensacions i les emocions tal com les vas viure, i les respires, deixant que t'omplin completament.


Dedica almenys un minut a reviure l'experiència de la forma més intensa que et sigui possible i, tot seguit fas el mateix amb el segon record de la llista. I així, vas tornant a viure cada un dels moments que has anotat.


Abans d'obrir els ulls, queda't un minut més prenent consciència del teu estat emocional i del grau d'autoconfiança que has aconseguit. T'adonaràs que amb 10 minuts a la teva Reserva Natural d'Autoconfiança, si t'hi has implicat de debò, el canvi ha estat espectacular.


Un cop has elaborat la llista, només has de dedicar aquests 10 minuts per carregar-te de confiança i sentir-te capaç de superar qualsevol obstacle.


2. El teu tresor


Al llarg de la vida ens han repetit tantes vegades el que fem malament que hem desenvolupat una veu interior que constantment analitza el que fem, el que diem, el que no fem, el que no diem, el que hauríem de fer i el que hauríem de dir, i ens fa sentir que mai estem a l'altura de les circumstàncies.


Aquesta veu interior crítica aconsegueix que oblidem o que no donem valor als nostres aspectes positius: les qualitats humanes que tenim, els valors que ens mouen, les nostres habilitats o talents naturals, les capacitats que hem desenvolupat...


Descobreix les teves fortaleses i qualitats internes

Succeeix amb freqüència que, quan ens hem de descriure, no ens resulta fàcil trobar característiques positives. I també acostuma a passar que quan algú ressalta algun aspecte que li agrada de nosaltres, sentim que exagera o que s'enganya.


Els teus punts forts són el teu tresor, és la riquesa interior que et caracteritza. Ha arribat l'hora de què coneguis les teves fortaleses i et donis tot el valor que mereixes.


Així que ara tornaràs a agafar paper i llapis per fer un llistat exhaustiu dels teus trets personals positius. Et resulta difícil? És clar! Ens han dit moltes vegades que no està bé afalagar-nos, però reconèixer el que se'ns dóna bé no té res a veure amb la vanitat.


Deixa a un costat la modèstia i indaga en el teu interior; vés anotant tot el que vagis descobrint, sense analitzar-ho. Per ampliar la llista, pregunta a la gent que et coneix què és el que més valora de tu. Segur que encara hi ha moltes qualitats de les quals no tens prou consciència.


La Psicologia Positiva descriu 24 fortaleses personals, ordenades en sis categories. Descobreix quines has oblidat anotar a la teva llista.


Les 24 fortaleses personals de Martin Seligman

No donis per acabat el teu llistat; encara pots identificar més qualitats: Tens paciència, sensibilitat, empatia, tolerància, compromís, lleialtat, sinceritat, decisió, carisma, alegria, simpatia, compassió, generositat, altruisme, capacitat de concentració, disciplina, fermesa o versatilitat? Vés completant el teu llistat a mesura que vagis reconeixent característiques que t'havien passat desapercebudes.


Deixa la llista a un lloc on la puguis trobar fàcilment i llegeix-la almenys un cop al dia. Fes-ho lentament, assaborint cada paraula, i donant-li l'espai que li correspon al teu interior. Busca-la cada vegada que perdis la confiança, sigui per alguna circumstància externa o bé perquè t'ataqui la veu crítica des de dintre. Res del que pugui passar et resta el valor que tens.


3. L'escala de l'èxit

No hi ha ascensor a l'èxit. Has de pujar les escales.

Hi ha vegades que la falta d'autoconfiança té el seu origen en la incapacitat d'aconseguir el que desitgem, en la tendència a ajornar el que sabem que ens beneficiaria (com fer esport, deixar de fumar, finalitzar una relació), o també en els errors que hem comès en el passat.


La causa principal d'aquests comportaments que minven la nostra confiança és que no tenim una idea clara del que volem, ni del procés que hem de seguir per aconseguir-ho. No sabem per on començar, o anem sense un rumb definit, dispersant-nos, sense acabar de concretar els projectes, o prenent decisions poc encertades.En el nostre caminar per la vida hem transitat moltes situacions complicades, hem enfrontat reptes importants i tenim un bagatge interior que no aprofitem, perquè no li donem el valor que té. Un cop hem resolt un problema, acostumem a deixar-lo enrere i el veiem des d'una altra perspectiva: potser no era tan difícil com pensàvem al principi. D'aquesta manera, quan hem de gestionar una altra complicació, és com si partíssim de zero, i apareixen els dubtes i la inseguretat.


L'escala de l'èxit és una eina basada en la reflexió, que t'ajudarà a tenir una idea molt clara del punt on et trobes, de com has arribat fins allà i de quins són els recursos dels què disposes que et facilitaran assolir els teus somnis.


Planteja quatre grups de preguntes:


A) Situació present:
De quina situació parteixes?
Què estàs fent ara?
Què penses d'aquesta situació?
Què sents?
Què voldries modificar?
Què voldries aconseguir?
Quin és el teu somni?

B) Recursos del passat:
Què has hagut d'aprendre per arribar a aquest punt?
Què t'ha servit? (Coneixements, actituds, perspectives, hàbits...)
Has hagut de desaprendre alguna cosa? 

C) Experiència adquirida:
Quins obstacles has superat?
Què t'ha semblat més fàcil?
Què t'ha resultat més difícil?
Què necessites potenciar?

D) Motivació:
Què t'ha donat energia en el passat?
Qui t'ha ofert suport en el passat?
Amb qui pots comptar ara?
Què és el que et mou interiorment?

Un cop hagis respost aquestes preguntes, tindràs molta claredat sobre el procés que t'ha dut al punt on et trobes, i aquest mapa et servirà per concretar els teus nous objectius de forma realista. Així estaràs preparada per pujar un esglaó més en l'escala de l'èxit.


Com et pots adonar, no hi ha varetes màgiques per augmentar l'autoconfiança. Qualsevol treball de creixement personal necessita interès per l'autoconeixement, capacitat d'introspecció i implicació en les tasques que es proposen.


Tanmateix, la quarta estratègia que et presento té un caràcter diferent. És capaç de transformar el teu estat intern ràpidament i sense esforç.


4. La postura de poder


El llenguatge corporal és la informació que dóna el cos sobre l'estat emocional de la persona. La postura, la mirada i la manera com gesticulem mostren més clarament que les paraules quin és el nostre estat d'ànim.


Quan sentim inseguretat, abatiment o impotència, el cos es tanca. És com si ens repleguéssim i ens encongíssim. Les espatlles cauen, el cap i la mirada es dirigeixen avall i els músculs perden tonicitat. Hi ha persones que, per evitar sentir aquestes emocions, tensen la musculatura i adopten una postura rígida. En els dos casos, la resposta que donem a les emocions ens fan perdre confiança i capacitat d'actuació.


La psicòloga Amy Cuddy, experta en llenguatge corporal, ha constatat en les seves investigacions que quan adoptem una postura corporal oberta i expansiva, el nostre estat emocional es modifica en consonància amb la posició del cos. És a dir, que podem fer servir la corporalitat per canviar l'estat d'ànim.


El motiu és que quan adoptem una postura de poder es produeixen canvis hormonals que faciliten una bona resposta a l'estrès. Amb l'actitud i el moviment del cos li estem dient al cervell quines hormones ha de segregar.


Per això, l'estratègia que t'explicaré ara és fonamental en aquelles ocasions que necessites una elevada dosi d'autoconfiança: una entrevista de feina, un examen, una presentació en públic, o qualsevol altra situació per la qual no et sentis prou preparada.


La postura de poder transforma l'estat d'ànim

Es tracta, simplement, de què adoptis la postura de poder: dreta, amb les cames separades a l'amplada dels malucs, i els peus ben arrelats a terra; l'esquena estirada, com si volguessis créixer; les espatlles una mica enrere per obrir el pit; els braços alçats i oberts; la barbeta aixecada i la mirada enlaire.


Dos minuts en aquesta postura són suficients per omplir-te de confiança.


Si desitges potenciar aquest estat al màxim, et convido a què, mentre estàs en la postura de poder, escoltis una música animada i amb missatge positiu. La lletra donarà força al teu hemisferi esquerre, encarregat de processar el llenguatge, i la música anirà directa a l'hemisferi dret, facilitant la completa integració de l'experiència.


Cada persona té els seus gustos musicals i vibra amb cançons diferents, però com a exemple, a mi m'han donat molt bons resultats "Color Esperanza" interpretada per Diego Torres, "Si pongo corazón" de Rosana i "Ni tú ni nadie", popularitzada per Alaska i Dinarama.


Després d'escoltar la teva cançó en la postura de poder estaràs llesta per menjar-te el món! Fes la prova i m'ho expliques.


Si poses en pràctica aquestes estratègies en el teu dia a dia, veuràs créixer la teva autoconfiança. Cada pas que fas més enllà de la zona de confort amplia la teva perspectiva i millora el concepte que tens de tu mateixa.


Per ampliar informació


Las 24 fortalezas personales de Martin Seligman (clica per visitar el web)


Amy Cuddy (2015). El poder de la presencia (Ediciones Urano)


Antonhy Robbins (1992). Poder sin límites (Ed. Grijalbo)


© Esther Menéndez, maig 2020

29 views0 comments