• Esther Menéndez

Quarantena en positiu: Guia Psicològica

Updated: Mar 23, 2020


Quarantena en positiu

Ja fa una setmana que estem confinats a casa i ens acaba d'arribar la notícia de que l'estat d'alarma s'allargarà quinze dies més.


Davant aquesta pròrroga de la quarantena, unes quantes persones m'han demanat que escrigui una petita guia amb consells per treure profit a aquests dies d'enclaustrament obligatori.


Em centraré en 5 punts:


1. Normes bàsiques.

Ara que tots els dies semblen iguals, és important que ens mantinguem orientats en el temps, que tinguem clara la data en què ens trobem. Això sense arribar a l'extrem d'esborrar al calendari els dies que van passant. No ens ajudarà prendre'ns aquest temps com un compte enrere. Es tracta simplement de saber en quin dia vivim.


Un altre punt essencial és tenir cura del nostre aspecte. Quan ens llevem, ens dutxarem, ens pentinarem i ens arreglarem de forma similar a com ho fem habitualment. Evidentment, no cal que ens vestim com quan anem a treballar. Podem escollir roba còmoda, però és bo sentir en tot moment que estem presentables.


2. Com ocupar el dia.

Podem fer molt més que estar ocupats per evitar l'avorriment. Un dels malestars que més persones m'han comentat en els darrers anys, és la manca de temps per fer les coses que desitjarien fer. Està clar que no podem viatjar ni anar al teatre, però hi ha un gran nombre d'activitats que podem fer des de casa.


El millor és escriure una llista de tot el que ens pot motivar fer. Com més extensa sigui, més opcions tindrem. Com més variada, menys caurem en la rutina. Hi pot haver temes importants, potser relacionats amb algun projecte vital, i altres més banals. Fem una pluja d'idees i mantinguem la llista oberta per donar cabuda a noves opcions.

Gaudeix de fer el que t'agrada

Amb la llista a la mà ha arribat el moment d'organitzar-nos el dia. És preferible no fer una planificació llarga, per anar valorant el funcionament del dia a dia. Decidim les activitats que farem i en quin moment les farem. Han de ser suficients com per sentir que tenim objectius, però sense omplir el dia d'activitats. No és cap gimcana. El que importa és que tinguem temps d'assaborir el que estem fent. Dediquem a cada tasca el temps que la farem de gust.


Procurarem no fer seguides dues activitats similars. Si volem fer dues tasques que ens obliguen a estar asseguts, intercalarem altres en les que estem en moviment, per exemple. I ens assegurarem que ens movem prou al llarg del dia. Inclourem alguna activitat física, per senzilla que sigui: pujar escales, caminar o saltar pel corredor, ballar, fer estiraments, etc.


Si vivim en parella o en família, és bo que hi hagi moments per compartir i altres estones que cada un tingui per ell mateix. Respectarem els gustos i les necessitats de contacte de cada membre de la família.


Proposo que busquem també un temps de silenci per anar endins. No ens perdem en "fer". Aprenguem simplement a estar amb nosaltres mateixos. És una bona oportunitat per practicar la introspecció i, per què no, la meditació. Inclòs quan hi ha nens petits, ho podem plantejar com un joc.


3. Informació

És cert que la situació en què ens trobem és del tot excepcional. No s'assembla a res que haguem viscut fins ara, i tenim la necessitat de saber el que està passant. Els mitjans de comunicació ens ofereixen informació contínua; les xarxes i el WhatsApp ens omplen de textos, filmacions, frases inspiradores, enllaços als últims descobriments. Les pantalles, que ja abans tenien un gran poder addictiu, capten tota la nostra atenció i ens mantenen embadalits hores i hores.


És Important que tinguem la informació necessària per saber com hem d'actuar, quines són les mesures que hem de prendre. Tanmateix, no ens cal saber al detall el que està passant a cada racó del món, ni ens fa cap bé portar el compte de les persones que han mort. Aquest excés d'informació només serveix per incrementar la por, l'angoixa i la negativitat.


Recomano veure les notícies a la tele un màxim d'una hora al dia. La resta del dia, si l'encenem serà per veure algun programa que no tingui res a veure amb el coronavirus o alguna pel·lícula. Si hi ha alguna novetat important, en l'hora que dediquem tindrem temps suficient per assabentar-nos.


Una altra mesura important és reduir el temps que dediquem al mòbil, sobretot als WhatsApp. No ens arribarà cap informació essencial a través dels grups i, de vegades i amb la millor intenció, acabem rebent missatges falsos o contradictoris, que ens generen alarma i ansietat. És cert que hi ha situacions molt dramàtiques, però necessitem viure-les la mateixa manera que la persona que les explica? L'ajudarà a ella? Ens ajudarà a nosaltres? El que ens ajudarà és mantenir un bon estat d'ànim, sense negar la realitat en què ens trobem, però sobretot sense alimentar el pessimisme ni el catastrofisme.

Evita l'excés d'informació

Seleccionem els vídeos, àudios i enllaços que ens envien. Si estem en un grup on són predominantment negatius, valorem si val la pena continuar en ell mentre duri l'estat d'alarma. Podem sortir temporalment del grup i mantenir només aquells en què els missatges ens ofereixen ànim i suport.


Per evitar que el mòbil es converteixi en el protagonista, el consultarem de forma programada: màxim una vegada per hora, donant prioritat als missatges personals. La resta del dia mantindrem el mòbil fora de la vista, amb els missatges silenciats.


4. Relacions

El confinament ens obliga a estar separats de moltes de les persones que estimem, però no per això hem de perdre el contacte amb elles. Els familiars, amics i companys estaran contents si els fem una trucada i tenim una conversa personal. Res de missatges o àudios de WhatsApp! Trucada o millor, videotrucada. Dediquem a les persones que ens importen temps de qualitat.


Podem fer un llistat de les persones amb qui volem tenir contacte i dedicar una estona del dia a fer trucades. Inclourem també aquelles persones que valorem, però la vida ha allunyat del nostre camí. És un moment magnífic per retrobar antigues amistats.


Les persones que ho han perdut tot acostumen a arribar a la conclusió de què l'únic que és realment essencial a la vida són els sentiments. Expressem-los de forma oberta i sincera.


5. Alegria i diversió

Hem entrat en una època dura. Les bases de la societat s'esfondren i ens enfrontem a una gran incertesa. És esperable que tinguem moments de preocupació i neguit, però ens volem quedar en la negativitat, o preferim buscar la bellesa, el benestar i l'alegria que cada moment ens pot aportar, també en aquests moments de reclusió?


Cantem, ballem, gaudim del sol que entra per la finestra, riem, estimem i valorem totes les petites coses que en altres moments ens passen desapercebudes. La vida està feta de moments. Visquem-los plenament, ara més que mai.
38 views0 comments