• Esther Menéndez

Fes servir la ment per enfortir el sistema immune

Updated: Apr 8, 2020


Practica la Visualització per Enfortir el Sistema Immune que trobaràs al final de l'article

El triangle Ment-Emoció-Salut


En aquests moments tots estem molt ben informats de les mesures d'higiene i de protecció de la salut que és necessari adoptar per frenar l'expansió del Covid-19.


També ens han explicat que les emocions que ens generen malestar, com la por o la desesperança, ens fan més vulnerables fisiològicament, afectant la nostra salut de diferents maneres. El que no acostumem a tenir tan clar és de quina manera podem aconseguir o bé mantenir un estat emocional equilibrat, quan el temor i l'angoixa es palpen per arreu.


Ens diuen que és important augmentar les nostres defenses per evitar el contagi. Ens arriba informació d'aliments i suplements per millorar el funcionament del sistema immune, i busquem com aconseguir-los ràpidament. Sense negar les propietats d'aquests productes, el que vull compartir en aquesta ocasió és que existeixen altres maneres de crear defenses, de millorar la resposta immunològica, des del nostre interior.


Com funciona el sistema immune


Convivim diàriament amb milions de microorganismes (paràsits, bacteris, fongs i virus) que tenen la capacitat d'afectar greument la nostra salut. El sistema immune és l'encarregat d'identificar aquests patògens, de posar diferents barreres a la seva expansió i d'eliminar-los ràpidament. És la immunitat innata, la primera línia de defensa de l'organisme, que ens serveix per sobreviure a les potencials infeccions en el dia a dia.

Aconsegueix un sistema immune fort i equilibrat

Quan el cos ha estat exposat a un germen específic, hi ha un altre mecanisme que elabora defenses contra aquest antigen. És la immunitat adquirida, l'encarregada de crear anticossos per protegir l'organisme de la proliferació d'aquests agents patògens.


Les proves científiques han demostrat que les emocions i, en concret, l'estrès poden afectar la resposta immune fins a arribar a suprimir-la. Si aconseguim potenciar el funcionament del sistema immune, les barreres naturals de l'organisme seran més efectives.

Dos fronts psicològics per millorar la resposta immune


Tenim dues vies essencials per incidir en el sistema immune amb recursos psicològics:


  1. L'afrontament de l'estrès generat per l'actual situació de crisi generalitzada.

  2. Potenciar el funcionament del sistema immune innat.


Enfortir el sistema immune


Deixaré per un altre post l'afrontament de l'estrès per centrar-me en la psiconeuroimmunologia. De quina manera ens pot ajudar la psicologia a optimitzar la resposta immunològica?


Segur que has escoltat en moltes ocasions que és la ment la que crea la realitat. Les experiències del passat, el tipus de pensament predominant, el sistema de creences, el sentit que donem al que ens succeeix, són condicionants que configuren el que entenem por realitat. Això implica que no existeix una realitat objectiva sinó que el nostre sentit de la realitat és sempre subjectiu.


De quina manera es crea aquesta realitat individual? Cada pensament provoca que el cervell enviï un missatge al cos per mitjà de substàncies químiques. El cos reacciona creant un estat emocional en concordança amb el pensament, i aquest estat emocional genera nous pensaments similars al primer. És una cadena que es retroalimenta, creant uns circuits neuronals que es disparen de forma automàtica i inconscient, i instaurant patrons de reacció repetitius.

La por i la preocupació et fan més vulnerable

Si els pensaments predominants són de temor, preocupació o enuig, l'organisme acaba desbordat pel bombardeig de químics, que generen una intensa càrrega emocional negativa, i es fa més vulnerable a les malalties.


Investigacions de la Universitat Estatal de Medicina d'Ohio han confirmat que les emocions estressants provoquen alteracions físiques, inclús a escala genètica.


Ara bé, si la ment ha condicionat unes reaccions físiques i emocionals que provoquen desequilibri i malestar, també pot crear nous circuits que generin benestar i harmonia per mitjà del pensament.


El doctor Joe Dispenza, bioquímic i professor de la Universitat d'Atlanta, explica que tots els estudis estan d'acord que un sol pensament pot activar el sistema nerviós autònom (el que s'encarrega de regular els processos interns involuntaris) i provocar canvis fisiològics significatius. Quan predominen les emocions positives, es desencadenen canvis físics que milloren la salut.


El secret consisteix a concentrar-se en el resultat que desitjat. Quan imagines un nou futur, quan et planteges noves possibilitats, quan no et quedes enganxada al patró de resposta habitual, el lòbul frontal del cervell s'enfoca completament en aquesta intenció, activant les xarxes neuronals que creen l'estat mental necessari per convertir la intenció en realitat. Els químics que el cervell envia ara a l'organisme generen emocions concordants amb el resultat, i els efectes saludables en el cos físic són comprovables.

El cos materialitza els pensaments

Al llibre, El placebo ets tu, Joe Dispenza explica que, quan de forma reiterada sanem els nostres pensaments i sentiments, aquesta curació es manifesta també en el cos.


Això pot resultar poc creïble si seguim mantenint la creença de què el cos i la ment són sistemes separats i independents. Però tots hem tingut en algun moment i, sobretot en les darreres setmanes, algun pensament impregnat d'angoixa, que ha pogut provocar que el ritme cardíac s'acceleri, que aparegui una opressió al pit o qualsevol altre desequilibri en el nostre organisme.


Si el circuit funciona creant resultats negatius per la salut, podem aprofitar-lo en l'altre sentit, per condicionar un estat més saludable per mitjà del cervell i els pensaments.


Canvia la ment i enforteix el sistema immune


Les imatges que creem a la ment es materialitzen al cos. De fet, ja fa quaranta anys que en la preparació psicològica dels esportistes d'alta competició es fa servir la pràctica imaginada o visualització.


Amb la visualització creem les imatges d'allò que volem aconseguir. El cervell no és capaç de distingir aquestes imatges mentals de les que percebem mitjançant els sentits, i respon de forma molt similar a com ho faria si es trobés en la situació imaginada. És com si el cos llegís els nostres pensaments i reaccionés com si fossin reals, inclús quan no ho són.


Un estudi de la Universitat de Northampton, al Regne Unit, va demostrar que amb 15 minuts diaris d'exercici imaginat durant un mes, la força muscular dels participants es va incrementar un 33.9%.


En un altre estudi realitzat a la Universitat Casi Western Reservi, a Cleveland, es va comprovar que la visualització contribueix a potenciar la immunitat.


Si visualitzem que el nostre sistema immune és fort i funciona a la perfecció, l'estarem estimulant perquè respongui d'aquesta manera.


La neurocientífica Candance Pert, candidata a Premi Nobel de Medicina, opina que "el cos pot i ha de ser curat a través de la ment". I afegeix que "la meditació, la visualització o la imaginació guiada són formes d'entrar en la conversa interna de l'organisme, intervenint conscientment en les seves interaccions bioquímiques".


En aquells moments que deixem d'enfocar l'atenció en l'exterior i la portem cap a l'interior, podem accedir a estats de consciència que ens permetin comunicar-nos amb el nostre sistema immune i explicar-li com volem que funcioni.


Et presento una visualització creada per potenciar la resposta immunològica del teu organisme. Està inspirada en els treballs de Stella Maris Maruso, experta en psiconeuroendocrinoinmunologia, i Valerie Hunt, professora de Ciències Fisiològiques a la Universitat de Califòrnia.


Busca un lloc i un moment on ningú et destorbi durant 30 minuts i gaudeix dels beneficis d'aquesta poderosa visualització.


Visualització per enfortir el sistema immune

Temes relacionats

Cómo actúan las imágenes en nuestro cuerpo

Psiconeuroendrocrinoinmunología

El cervell: Un registre del passat o el mapa del futur? (en anglès)


Si vols obtenir gratis on-line el llibre de Joe Dispenza, Deja de ser tú, sol·licita'l aquí i el rebràs per correu electrònic.


43 views0 comments